Dom > Novosti > Sadržaj

Kategorija proizvoda

RIP Nabuko: Šta je Južni koridor gasa putem odluka znači za AMERIČKU
Mar 15, 2016

Po Lucy Wallwork

Nabuko je mrtav. Ziveo TAP. Nabuko, politički komad gas transportna infrastruktura, je dizajniran da se prirodni gas prenositi iz polja azerbejdžanskog gasa i okolnim dobavljači u gas-gladan evropskih kupaca. To je bilo logističku dnevnog reda, najmanje.

Politički dnevni red je bio da preusmerite na kretanje gas da izbegnem ruska teritorija, predstavlja strateški prioritet da potkopaju ruske dominacije nad zemljama Istočne Evrope. Pa s obzirom na sve ovo se dešava daleko od američkog tla — i Sjedinjene Države na putu ka energetskoj nezavisnosti – Zašto mi i dalje imamo toliko toga na kocki u u raspravama u detalje rute Južni koridor?

Projekat Nabuko, koji je na gubitku u Juneand #39; s konačnom investicione odluke da se Trans-jadranske gasovod (TAP), je bio cevovod prvobitno osmislilo protegnuti 3,893 km iz Turske preko Bugarske, Rumunije i Mađarske, do čvorišta prirodnog gasa u Baumgarten u Austriji. To je bio da se hrani od gasa iz u drugoj fazi projekta masivne Šah Deniz od obale iz Azerbejdžana i bi koštao oko 10 milijardi dolara. Čak i kada projekat bio proporcionalno u trošak i sposobnost da andquot; Nabuko Westandquot; predlog, kraćim putem i što većoj meri koristi postojeći naftovodi, nije bilo dovoljno da okrene stvari protiv TAP.

Konačnu odluku o napretku sa TAP, koji će umesto toga transport kaspijskog gasa preko Grčke u južnoj Italiji, lišće Evropske Unionand #39; s draga Nabuko mrtve u vodi. Odluku su protumačili kao pobedu logistici nad politikom u svet i-nazad, transnacionalne naftovoda planiranja. Ali letand #39; s ne otpiše politici još. Na kraju krajeva, sad i EU ne bih rekao da podržava predlog koji je poslao azerbejdžanskog gasa na jug kroz susedna Iran, bez obzira na komercijalnu isplativost.

Od samog početka, cilj od rute Južni koridor je bio da se suprotstavimo ruski politički uticaj u Evropi, koja je u 2007 godini i dalje zavisi od Rusije oko 40 posto svog uvoza gasa. Sad dalje na istok ranjivi još više; Estonija, Letonija i Litvanija oslanja na Rusiju za 100% njihove gasa.

Serija suprotan potezi Kremlj da koristi svoje snabdevanje gasom kao politički oružje protiv susjedima ima veću hitnosti ubrizgava napore da diversifikacije snabdevanja ka drugih proizvođača. Najistaknutiji među njima je bio 2009 SRSZ sa Ukrajinom (koji crta 66 odsto svog gasa iz Rusije) nad cenom sklonili koji je pretio da ugasimo svjetla u midwinter, ne samo u Kijevu, ali i preko drugih delova kontinenta koji se oslanjaju na Ukrajinu kao tranzitnu zemlju. Germanyand #39; s odlukom da postepeno nuklearne energije u svetlu Fukušima, i široku protivljenje eksploatacije ruda u Europe povišicu dalja pitanja o budućem snabdevanje gasom.


Pa kakve sve to ima veze sa Sjedinjenim Državama? Decembar 2012 izveštaja osoblje za američkog odbora Senata za spoljne odnose, na čelu sa bivšim .ispred senatora Richard Lugar (R -Ind.), obraća se precizno pitanje zašto bi sad bilo briga šta ima u dalekoj Kaspijskog basena.

Izveštaj prepoznaje taj andquot, worldand #39; s razvija gas tržišta pozivu je ponovna procena na južnoj Corridorand #39; s stratešku prednost i komercijalni viability.andquot; Ovo se odnosi na prezasićenosti tržišta tečnog prirodnog gasa koji je stigao na Evropska tržišta, predodređen za američki zemlji pre nego procvat u sad-u je pomerio globalne gasa za nabavku dynamics.

Ovo nas podseca na realnost da projekat Nabuko je rođen u vrlo druge geopolitički ere. Inicijalni protokol potpisan je 2002 (praćen posete Verdiand #39; s andquot; Nabuccoandquot; kod Bečke državne opere, otuda ime slovo vatreni za komad čelika). U to vreme, američki domaćeg prirodnog gasa za proizvodnju iznosila 536 milijardi kubnih metara (bcm), mnogo promenila od 1970. Do 2012 godine ta cifra se već uzdigao do 681 bcm, u šta se predviđa kao početak oštar Uzlazni trend ka samodovoljnosti u energiju.

Međutim, u istom izveštaju se zaključuje pozivajući Obamine administracije da se drži svoje oko na lopti i da zadrži energetsku sigurnost kao centralna komponenta spoljnu politiku. Naravno, američki ulje ligu, kao što je Chevron i Eksonmobil, čije interese treba da štiti, investirao puno u regionu evroazijska. Ali što je još važnije, i NATO saveznici u istočnoj Evropi i stratešku bezbednost saveze u centralnoj Aziji mogle da budu pojačane istaknutiju evroazijska politika, od kojih je Južni koridor bi ključna komponenta.

Izveštaj se odnosi na energiju kao andquot; ekonomski kucavica mnoge NATO saveznicima i partnerima u Evropi i na Eurasia region.andquot; Takođe se ukazuje da bi projekat Nabuko West (sada-nije uspeo) predstavljaju jasnu stratešku prednost interesu za sad politike, direktno pružanje energije tih zemalja u centralnoj i jugoistočnoj Evropi najviše zavisi od ruskih isporuka.

Bivao sve, postalo je moderno da se govori o novom andquot; Velika Gameandquot; preko energetske resurse u centralnoj Aziji. Diskusije su održava (i odugovlačio) za neko vreme izgradnje dodatno gasovode da nosi kazahstanskog i turkmenistanski ugljovodonika po morskom dnu Kaspijskog hraniti u Južni koridor.

Ali Kina, takodje, gleda na zapad da osigura vitalne energetske resurse za podršku svoj rast i upotrebiti svako kašnjenje u transportnim projektima u sudu snabdevač zemlje same. Pored toga, kao i Sjedinjene Države nastavljaju povlačenje svojih trupa iz Afganistana, njen odnos sa centralnom azijske države će pretvoriti iz je široko vojne jedan na jedan gradi na ekonomsku i političku razmatranja. U toj situaciji, U.S.-centralne Azije relacije mogu biti zanemaren i strategije Sjedinjenih Država u regionu je bio uveo u u dešavanje #39; s andquot; Svileni Roadandquot; ekonomski program.

Lugar nije jedini preporučeno obnovljeni fokus na Eurasia u Americke stranih i energetske politike, sa drugim komentatori ističući da nastojanja za slične političke volje za potrebno je to od Klintonove administracije u neposredno posle Hladnog rata periodu vozite kroz izgradnju naftovoda Baku-Tbilisi-Čejhan (BTC). Ali smrt Nabuko ukazuje da, kako stvari stoje, Sjedinjene Države ne dobija svoj put ovaj put.

Poreklom iz Velike Britanije, Lucy Wallwork je diplomirao na univerzitetu u Durhamu, a trenutno radi kao saradnik u Berlinu, na OpenOil, gde ona koordinate globalnog niz vodiče za Ekstraktivna industrija širom sveta. Međunarodno specijalizovala se za energetske industrije Južne Amerike i južnog Kavkaza.